bonnefans —

Interior designer
Maurice Mentjens

Maurice is bezeten van zijn werk. Maar hij heeft nóg een grote passie: kunst. Hedendaags of oud, van Jan van Eyck tot Gerhard Richter: Maurice vindt alles tof, als het maar goed is. Hoe je weet dat je met goede kunst te maken hebt? “Je moet het voelen, het moet je iets doen. Ik kan ontroerd raken van oprechte schoonheid. Dan krijg ik echt tranen in mijn ogen.”

“De echt goede dingen, dat zijn de werken waar je een ‘aha-erlebnis’ van krijgt. Dat je denkt: ‘Dat heb ik nog nooit gezien! Waanzinnig!’ Maar het kan ook zijn dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Je ziet dat een werk goed is, maar het is niet helemaal je ding.” Trek dan niet te snel je conclusies, raadt Maurice aan. Daarmee doe je veel kunst tekort. Geef het liever de tijd, neem het een half jaartje mee naar huis. “Soms ga je een werk pas na een tijdje echt waarderen.”

“Kunst is een enorme meerwaarde voor elke ruimte”

Verfijn je smaak
“In mijn spaarzame vrije tijd ga ik altijd kunstjes kijken. Op zondagmiddag naar het museum, op vakantie naar musea, galeries en kathedralen. Overal waar kunst te zien is, ben ik te vinden.” Dat begon al jong. Op zijn zesde was Maurice fan van Rembrandt, zijn eerste plaatje van Barry Tuckwell kocht hij op zijn achtste. Die stroom aan kunst heeft zijn smaak verfijnd. “Door veel te kijken, luisteren en lezen worden je zintuigen aangescherpt. Daardoor herken je kwaliteit.”

Dompel jezelf onder
Maurice: “Echt grote kunstenaars, zei Ettore Sottsass, zijn een soort sjamanen. Ze tonen je iets wat niet zichtbaar is. Ze leggen een soort mystieke waarheid bloot.” Dat maakt het beleven van kunst – zeker het werk van ‘de hele groten’ – een bijna mystieke ervaring. Dit kun je voelen als je het werk echt tot je laat doordringen. Maurice kan het iedereen aanraden.

Doe je best!
Kunst is ook gewoon leren, vindt Maurice. “Verdiep je erin, lees je in! Dat gebeurt veel te weinig! Er is heel goede en bijzondere hedendaagse kunst, ook hier in Bonnefanten en op andere plekken in Nederland.” Nu is Malevich en Mondriaan al jaren populair, voorheen Van Gogh. Maar daarmee loopt de smaak van het grote publiek ‘100 jaar achter op de kunsten’. “Musea zijn de heilige plaatsen van onze moderne geseculariseerde samenleving, zeiden ze in de jaren ‘70. Dat is helemaal waar. Er zijn orakels te zien en te beleven!”

“Als kunst past bij de plek, is het een enorme meerwaarde voor elke ruimte.”

Genius loci
Nieuwe opdrachten begint Maurice met een verkenning. “Het gebouw kan interessant zijn, de straat, de wijk, de stad. Dan zijn er de producten die verkocht worden, of de diensten die worden aangeboden. En dan heb je nog de opdrachtgever! Onbewust maak ik van al die ingrediënten een mix. Daar komt een idee uit dat past bij de genius loci, de geest van de plek.” Zo wordt magie geboren. Bij het kiezen van kunst geldt hetzelfde: als het past bij de plek, is kunst “een enorme meerwaarde voor elke ruimte.”

De selectie van Maurice

Ook experimenteren met je smaak én inrichting? Bekijk dan de werken die Maurice selecteerde uit Bonnefanten Kunstuitleen. Welke compositie trekt je aandacht, welke sfeer spreekt je aan? Kies uit, reserveer, hang op in huis.

BONNEFANS

Bekijk ook

Word abonnee
Eerste 2 maanden gratis

Wil jij net zoals Maurice ook mooie kunst aan de muur hebben hangen voor een betaalbare prijs? Word abonnee bij de Bonnefanten Kunstuitleen en ontvang de eerste 2 maanden gratis! Een abonnement heb je daarna al vanaf €5 per maand.