bonnefans —

Fotograaf
Laura Knipsael

Kunst moet meteen aanspreken, vindt Laura. “Er moet een interessante vlakverdeling zijn. Kleur die spanning brengt in het werk. Dan denk ik: Ja, dat vind ik vet!” Sterk grafisch of organisch: als de aanblik haar maar fascineert. “Spel en spanning tussen twee objecten maakt het interessant. Zo kijk ik ook naar kunst.”

“Pas als je er daadwerkelijk voor staat, krijg je gevoel bij een kunstwerk. Dan pas zie je de textuur van een schilderij, of de kleur, of hoe groot het is. Je weet: dit werkt in mijn huis. Dat gevoel krijg je niet op internet. Ik zou mensen aanraden om vooral eens te gaan kijken in de Kunstuitleen zelf. Er zijn zoveel werken, het is heel divers. Ga op zoek naar wat bij jou een gevoel oproept, of bij jou thuis past.”

“Let op wat de lijst voor het werk doet. Die kan een kunstwerk maken of kraken.”

Muurbloem of blikvanger
Kunst moet in een ruimte passen. Dan nog kun je alle kanten uit. “Je moet voor jezelf bepalen of je een eyecatcher in huis wilt, of iets dat meevloeit met je interieur. In het laatste geval kies je kleurtonen die je al in huis hebt. Zelf ben ik meer van het type dat wat gekker doet. Kunst moet gezien worden, dus het mag best opvallen. Heb je een groene tafel, neem dan een rood kunstwerk: een kleur die helemaal aan de andere kant van het spectrum staat.”

Kijk met je gevoel
“Voor mij is kunst puur een gevoel. Zo moet je ook naar kunst kijken: vanuit je gevoel. Wat vind je mooi, wat vind je interessant, welk gevoel roept het bij je op? Doet het je denken aan iets anders? Of zit er misschien een bepaalde spanning tussen de elementen die je op het doek ziet?” Niet dat elk werk volgens vaste verhoudingen gemaakt moet worden. “Juist afwijking maakt het spannend, een beetje tegendraads. Ook in mijn eigen fotografie kleur ik graag buiten de lijntjes. Dan krijg je interessant werk.”

Vergeet de trends
Vergeet de trends als je kunst gaat kiezen. Of juist niet. “Normaal is het slimmer om te kijken naar een tijdloos kunstwerk, waar je jaren van kunt genieten. Maar dat is het interessante aan de kunstuitleen: je kunt experimenteren. Welk kunstwerk vind ik mooi, welke stijl vind ik interessant? Wat werkt bij mijn inrichting? Smaak ontwikkelt zich, dus neem de tijd. Vroeger vond ik roze niks, nu vind ik het heel vet. Dat is een proces! Bovendien kun je niks fout doen. Het gaat om je eigen smaak. Dat vind ik ook het mooie: je creëert een gesprek.”

“Durf gewoon te experimenteren. Anders wordt je leven hartstikke saai!”

Speel met kleurvlakken
Nog een tip: speel eens met een kleurvlak. “Een gekleurde muur doet veel met een kunstwerk. Ik zie dat bij mijn eigen foto’s: een witte muur werkt heel anders dan een zwarte. Door twee kleurvlakken te creëren, maak je een statement in je huis. Dat is heel gedurfd. En als de kleur van de muur terugkomt in het kunstwerk, creëer je weer een heel ander spanningsveld tussen de ruimte en de kunst.”

Zet een andere bril op
“Durf anders te kijken naar alledaagse objecten in je leven.” Ofwel: kijk eens door een andere bril. Een vergrootglas, desnoods. “Durf te zoeken, bijvoorbeeld in een foto: wat is er gaande, wat spreekt me aan? Wat zou het verhaal erachter zijn? Als fotograaf ben je bewust bezig met licht, met de sfeer die je wilt neerzetten. Eigenlijk maak je bewust een compositie. Deel als kijker je gedachten daarover. Durf gewoon dat gesprek aan te gaan!”

De selectie van Laura

Ook experimenteren met je smaak én inrichting? Bekijk dan de werken die Laura selecteerde uit Bonnefanten Kunstuitleen. Welke compositie trekt je aandacht, welke sfeer spreekt je aan? Kies uit, reserveer, hang op in huis.

BONNEFANS

Bekijk ook

Word abonnee
Eerste 2 maanden gratis

Wil jij net zoals Laura ook mooie kunst aan de muur hebben hangen voor een betaalbare prijs? Word abonnee bij de Bonnefanten Kunstuitleen en ontvang de eerste 2 maanden gratis! Een abonnement heb je daarna al vanaf €5 per maand.